Ontstaansgeschiedenis

Ontstaansgeschiedenis

Skogsfloating werd geboren uit de behoefte aan focus. Er zijn situaties in het leven waarin we ons willen terugtrekken, ergens aan willen ontsnappen, misschien onze eigen gedachten of andere mensen ontmoeten. Maar waar gaan we heen? Die vraag stelde de Zweedse Torbjörn Wrange zichzelf nadat hij een maand alleen maar in bed had gelegen en – tot zijn opluchting – te horen had gekregen dat dat waar hij aan leed een naam had: vermoeidheidsdepressie. Torbjörn ging naar de kelder om zijn hangmat te zoeken. Het bos zou zijn ruimte voor herstel blijken te zijn! Torbjörn vertelt:

“Ik luisterde naar mijn lichaam. Dat wilde ergens zijn zonder iemand te ontmoeten. In het stadspark, op de verste afstand verste afstand van de bewoonde wereld, onder de dennen, vond ik mijn plek. Daar heb ik een flink aantal dagen gemakkelijk geslingerd. Het kijken naar de eekhoorns die dennenappels zoeken en het verwelkomen van de toppen van de bomen boven me, maakte deel uit van wat mij zou rehabiliteren. Het klinkt misschien inhoudsloos, maar het waren deze kleine dingen die ertoe deden en er gebeurde altijd iets nieuws en er was er altijd iets om op te focussen, iets wat ongesorteerde gedachten weghield. Het was toen een behoorlijk niveau van input voor mij. Met afstand en kennis begrijp ik vandaag hoe belangrijk de plek was. Onder de boomtoppen, ver van de gemeenschap, zonder ongenode gasten en toch op minder dan tien minuten lopen van huis. Vrienden sloten aan en al snel waren we met drie vrienden zonder structuur in het leven die in elke hangmat met de voetuiteinden naar dezelfde boom lagen. Een meer ontspannen sfeer kun je je niet indenken. Toen de zomer voorbij was, wist ik dat ik nu hulpmiddelen had om met stressreacties om te gaan als ze terug zouden komen.”

De ervaringen en gedachten kwamen terug
De jaren gingen voorbij en ik kreeg van een collega te horen dat gehandicapte kinderen de natuur konden ervaren door in een hangmat te schommelen. In 2007 volgde ik een cursus over natuur- en culturele begeleiding aan de Linköping University. Het gevoel van de vergaderruimte die we met de hangmatten hadden gecreëerd, kwam terug en ik dacht dat het mogelijk moest zijn om er iets van te bouwen. De ruimte werd Skogsfloating en daarmee presenteerde ik vanuit een perspectief op buitenleven en gezondheid een holistisch hulpmiddel dat zijn licht begon te zien.

Een impressie
Stel je voor; je legt je hoofd op je kussen en gaat bijna slapen. Nét voordat je in slaap valt bereidt je brein zich voor op diepe slaap en een wereld vol dromen. In dit stadium leggen je hersenen vrije connecties tussen allerlei zaken die spelen of zich hebben afgespeeld in je dag. Hier worden goede ideeën geboren. Deze momenten passeren snel en worden meestal gemakkelijk vergeten.

Skogsfloating creëert een vergelijkbaar niveau van ontspanning, zodat je deze bron van inspiratie en creativiteit actief aan kunt boren. Er gebeurt iets bijzonders wanneer je ligt en wiegt terwijl je kijkt naar de onregelmatige patronen van de lucht en de zwaaiende takken in de bomen. Je hoort het sluimerende geluid van de natuur, vogels die zingen, de wind suist en je ervaart een gevoel van gewichtloosheid, van zweven, van vrijheid.

Terwijl ons brein alle verbindingen opnieuw legt, ontstaat er ruimte. Nieuwe ideeën, nieuwe associaties en nieuwe perspectieven op oude vragen of problemen hebben hier de tijd en de kans om aan de oppervlakte te komen. De ronde vorm van de Skogsfloating ruimte ondersteunt dit effect. Een cirkel is eindeloos; geen begin, geen einde. Het biedt de mogelijkheid om elkaar te zien, te horen: iedereen op zijn of haar eigen plek op hetzelfde niveau, gelijkwaardig aanwezig, een veilige, open en neutrale plek voor trainingen. Een bijeenkomst in Skogsfloating nodigt uit tot meer creatieve, open gesprekken dan statisch aan de vergadertafel.

Onze missie om te delen
Het werd mijn missie om de tools te delen. Na de afsluitende beurs die deel uitmaakte van het examen besloot ik het idee commercieel te ontwikkelen. Er kwam een prototype voor een Skogsfloating in Karlstad en sloten ons aan bij onze partners in een mechanische werkplaats, een naaiatelier en een timmerwerkplaats. We onderzochten wat de belangrijkste componenten van onze zwevende conferentiefaciliteit waren. Op de congresmarkt verkochten we Skogsfloating aan Bommersvik buiten Järna. Met succes en passie is het Skogsfloating concept verder ontwikkeld door is Mirjam Willaert en wordt nu ingezet voor trainingen, conferenties, lezingen, vergaderingen, wellness en teambuilding. Wat voor mij revalidatie, een missie en mijn herstel is geweest, is nu het concept: SPARQzone. En zien Mirjam en ik het als onze missie om te delen met de wereld.

Vind ons

Mortelakkers 6
5271 HX Sint Michielsgestel
The Netherlands

Bel ons
+31 651 78 89 94

“There is no Wi-Fi
in SPARQzone, but we
promise you will find
a better connection”

© Copyright 2022 SPARQzone

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.